Πλούσια και ποικίλα είναι και τα μουσικά μας ακούσματα με επιρροές από την Ήπειρο, τη Ρούμελη και την Αιτωλοακαρνανία.
Οι παραδοσιακοί μας χοροί είναι στους ρυθμούς του τσάμικου, του συρτού και του καλαματιανού με το κλαρίνο να πρωταγωνιστεί ως κυρίαρχο μουσικό όργανο. Πολύ γνωστό είναι το Λευκαδίτικο τραγούδι "Η Μηλιά", το οποίο το χορεύουμε και στο Μεγανήσι, αλλά με λιγότερη συχνότητα.
Σημαντικό ρόλο στη μουσική μας παράδοση έχουν παίξει τα τραγούδια του γάμου την εποχή που δεν υπήρχαν πικ-απ, ραδιόφωνα και ζωντανές ορχήστρες. Τότε γινότανε οι ίδιοι στιχουργοί, μουσικοί και τραγουδιστές, όπως αναφέρεται και σε ένα σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.meganisitimes.gr. Έτσι έφτιαξαν τα τραγούδια του γάμου, έντυσαν τη χαρά και συνόδευσαν τα βήματα του χορού με τα λόγια και τη φωνή τους.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του Μεγανησιώτη μουσικού Αντώνη Λεονταρίτση (Κρίτσα) με το δίσκο του Λευκαδίτισσες Γλύκες. Τραγούδια του οποίου συναντάμε στις σελίδες των video (σελ. 2 "Ωραίο Μεγανήσι" και σελ. 7 "Οι Πειργιανές") με πιο γνωστό και λατρεμένο από όλους τους Μεγανησιώτες τον "Κόκορα" (Video, σελ. 8). Άλλα τραγούδια του ιδίου είναι "Η Σπαρτοχωρήτισσα" και "Θα 'ρθω μια νύχτα στο νησί".
«Μέχρι το Μεγανήσι θα με έχεις αγαπήσει…» Το νησί μας σε τραγούδι! Φώτης Σώλος – Μικρά νησιά (Μέχρι το Μεγανήσι)